buyer persona maken
Home » Blog » Buyer Persona maken

Buyer Persona maken

Je hoeft niet op je ideale klant te wachten en je hoeft je ideale klanten niet na te jagen. Je kunt je ideale klanten gewoon aantrekken door een buyer persona te maken en alles wat je doet, te doen voor die ideale klant.

Wat is een buyer persona

Een buyer persona is een klantprofiel. Liefst het profiel van een echte klant die echt bij je gekocht heeft. En je maakt dat klantprofiel zo gedetailleerd mogelijk.

Door helder in beeld te hebben wie de klant is, kun je gemakkelijker content maken die echt gericht is op die klant. Content die precies past bij de fase in de kopersreis waar jouw buyer persona op dat moment is.  Een niche is een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en problemen. Een buyer persona is geen groep mensen, het is een individu. Het is een type. 

Als je voor buyer persona’s wilt gaan schrijven, dan maak je er gewoonlijk 2 of 3. Je werkt deze klantprofielen zover mogelijk uit. Daarna ga je verschillende pagina’s en blogposts schrijven die elk gericht zijn op één specifiek klantprofiel. En dan ga je mensen aantrekken die lijken op het klantprofiel waar je voor schrijft.

Je zorgt er ook voor dat je een gratis digitaal product hebt dat precies past bij de problemen en verlangens van je buyer persona.

Buyer Persona opstellen

Zo’n klantprofiel moet je niet zomaar verzinnen. Je baseert het op echte informatie die je hebt over echte mensen. Die informatie kun je op verschillende manieren verwerven:

  • Je hebt al informatie over de klanten die je al hebt en die informatie kun je gebruiken om een klantprofiel mee te maken.
  • Enquêtes: je kunt een enquête online zetten en de antwoorden van die enquête in je klantprofielen verwerken. Houd er rekening mee dat mensen niet gemakkelijk enquêtes invullen, waardoor een enquête een lange looptijd moet hebben. 
  • Interviews: je kunt mensen gaan interviewen.
  • Social media: ook op de social media kun je allerlei persoonlijke informatie over mensen vinden en ook deze informatie kun je verwerken in je klantprofiel.

Wie is de klant

  • Hoe oud is iemand?
  • Is het een man of een vrouw?
  • Wat doet die persoon in het dagelijks leven?
  • Opleidingsniveau?

Je verzamelt zo veel mogelijk informatie over je favoriete klant. Alsof die persoon aan het beschrijven bent terwijl hij of zij tegenover je zit.

Klantprofiel: doelen en uitdagingen

Benodigde tijd: 4 uren

Om een klantprofiel op te stellen ga je diep in op de doelen en de uitdagingen die je klant ervaart. Het liefst doe je dit op basis van echte gegevens.

  1. Welke doelen, uitdagingen en problemen heeft je klant?En op welke manier zoekt je klant naar oplossingen hiervoor?
  2. Als je klant het probleem niet oplostWelke consequenties ervaart je klant als hij of zij het probleem niet oplost?
  3. MisvattingenWelke misvattingen leven er bij je prospects over de oplossing van het probleem?
  4. PrioriteitWelke ervaring heeft je prospect nodig om te beslissen dat het oplossen van het probleem prioriteit moet krijgen?

Al deze gegevens verwerk je in je klantprofiel, liefst met een foto erbij. Zo gaat dit profiel leven voor jezelf en dan weet je ook met wie je in gesprek bent. En als het klantprofiel leeft voor jou, dan kun je er veel makkelijker mee werken. Als je dit lastig vindt, kun je hier prachtige sjablonen vinden die je online in kunt vullen. Gebruik zoveel mogelijk echte data en geen verzonnen dingen, want dat gaat je niet helpen.

Aandachtspunten buyer persona

Als je buyer persona’s gaat maken moet je informatie zoeken om deze vragen zo concreet mogelijk te beantwoorden. Je moet weten voor wie je schrijft. Houd het niet vaag, want dan kun je niet gericht schrijven. En dan kun je ook geen goede sales funnels maken.

Voor wie schrijf je?

Je hebt vast weleens gehoord of ergens gelezen dat als je voor iedereen schrijft, je eigenlijk voor niemand schrijft: niemand voelt zich aangesproken, niemand herkent zichzelf.

Maar als je goed rondkijkt op het Internet dan zie je dat bijna iedereen schrijft voor iedereen. En dat doe je ook bijna vanzelf. Je weet dat je blogs voor iedereen op het web zichtbaar zijn en dat ze dus door iedereen gelezen kunnen worden. En daardoor richt je je bijna automatisch op iedereen.

Gericht mailen en gericht bloggen

Toch kun je dat beter niet doen. Google zorgt er tegenwoordig voor dat iedereen persoonlijke zoekresultaten krijgt. Op dit moment zijn persoonlijke zoekresultaten nog niet zo heel erg persoonlijk, maar dit is wel de trend, dus je mag verwachten dat deze persoonlijke zoekresultaten steeds persoonlijker zullen worden.

Maar als jij voor iedereen schrijft, dan is het voor Google lastig om je artikelen als persoonlijke zoekresultaten aan te bieden, want tja, ze zijn voor iedereen.

Hoe persoonlijker je je favoriete klant aanspreekt, hoe beter je teksten voor je gaan werken. Want doordat je je favoriete klant persoonlijk aanspreekt, voelt hij zich ook aangesproken. Hij herkent dat jij de juiste persoon bent om ‘m te helpen.

Bij heb je de meeste omzet gegenereerd?

Maak daarom profielen van je klanten en als je geen beslissing kunt nemen over wie je favoriete klant is, stuur dan gewoon op omzet.

  • Wat zijn de kenmerken van jouw klanten die vorig jaar gezorgd hebben voor de meeste omzet? Het is een goed idee om je teksten zo te schrijven dat deze mensen zich aangesproken voelen.
  • Wat zijn de kenmerken van klanten die je wel hebt maar die je eigenlijk liever niet zou hebben? Door welke teksten voelen zij zich aangesproken?

En als je hier goed naar kijkt en er naar handelt, dan stop je geleidelijk aan met voor iedereen te schrijven.

Help mensen om te kopen

Grote bedrijven maken ook buyer persona’s. Dat zijn al die cookies die ze plaatsen als je hun website bezoekt. En omdat ze dit doen, moet jij eerst de kans krijgen om te beslissen of je ze deze informatie wel wilt geven. Een buyer persona maken kan je gigantisch helpen bij het aantrekken van de mensen voor wie je je blogposts schrijft.

Welke buyer persona’s heb je nodig?

Je hebt minimaal 2 buyer personae nodig. De eerste persona is voor je opdrachtgever. En de andere persona is voor je ambassadeurs.

Buyer persona voor de opdrachtgever

Als je opdrachtgevers via je website wilt aantrekken heb je beslist een buyer persona voor je opdrachtgevers nodig. Wat zijn dat voor mensen? Wat doen ze als ze niet op zoek zijn naar een spreker? Op welke social media kun je ze vinden? Waar brengen ze hun vrijetijd door?

Buyer persona voor je publiek

En je hebt een buyer persona nodig voor je ambassadeurs, want je ambassadeurs zijn fanclub. Misschien heb je voor je publiek zelfs meerdere persona’s nodig.

Vergeet de journalist niet

Vergeet de journalist niet. Want free publicity is altijd mooi meegenomen.

Als je hiermee gaat werken

Als je hiermee gaat werken, zorg er dan voor dat je voor iedere persona eigen blogposts schrijft. Want anders schrijf je nog steeds voor meerdere mensen tegelijk en dan voelt niemand zich voor 100% aangesproken. 

, , ,

Uurtje sparren

Als je marketing niet helemaal lekker loopt, dan kan een uurtje sparren veel helderheid geven. Lees hier meer over dat uurtje.

tanja cavalje

Een geniaal marketingsysteem

Get Cliënts Now is een geniaal marketingsysteem. Het is een mooie aanvulling op mijn kennis en ook goed toepasbaar voor mijn opdrachtgevers. Het leert je duidelijke keuzes te maken, die bij je bedrijf passen. Het levert tijd op door de structurele en planmatige aanpak.
Bovendien levert GCN je ontzettend veel persoonlijke inzichten. En natuurlijk zorgt het voor een continue stroom van leads! Judith deelt haar kennis en ervaring gul en geeft praktische en aanvullende tips. Een must!
Tanja Cavaljé

Over de auteur

Scroll naar boven