
Het grootste probleem bij marketing voor kunst
Het allergrootste probleem bij marketing voor kunst is dat over smaak niet te twisten valt. Ze willen je werk of ze willen het niet. En wie het niet wil is gewoon niet jouw klant. En wie het wel wil is wel jouw klant. Maar waar zit die klant? Hoe vind je die klant of hoe vindt die klant jou? Dat is je probleem.
Je grootste probleem is je niche
Iedereen die ook maar een klein beetje iets weet over marketing kan je vertellen dat je een niche nodig hebt. Je kunt dit ook overal om je heen zien: ieder bedrijf heeft een niche.
Een niche is een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en gemeenschappelijke problemen of uitdagingen. En als je een goede niche kiest, dan gaat je bedrijf haast automatisch ook goed lopen. Maar deze eenvoud is voor een kunstenaar niet weggelegd. En ik zal je uitleggen waarom.
Het grote probleem van de niche
Het probleem is als volgt: als ik me bezig wil houden met marketing voor kunstenaars, dan weet ik wat ik moet doen:
- een hele berg artikelen schrijven die interessant zijn voor kunstenaars
- uitvinden welke soort kunstenaars ik in mijn schepnetje vang:
- zijn het voornamelijk mannen of vrouwen?
- hoe oud zijn ze ongeveer?
- wat ze doen ze precies?
- willen ze een avondcursus of een dagtraining?
- hebben ze kinderen die tijd en aandacht vragen?
- hebben ze een baan waardoor ze nauwelijks tijd hebben?
- en dan moet ik een dienst ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van mijn doelgroep.
Dat is dus eigenlijk heel simpel: kies een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en gemeenschappelijke uitdagingen en maak iets dat bij ze past en dat hun problemen verhelpt.
Kenmerkend hierbij is dat ik de uitdagingen, mogelijkheden en beperkingen van de klant als uitgangspunt neem. Ik pas me dus aan aan de behoeften en wensen van de klant.
Maar dat is voor jou nauwelijks mogelijk
Want als jij je werk gaat aanpassen aan de behoeften en de wensen van je klant, dan gebeuren er heel rare dingen:
- je moet je schildeij in tweeën snijden omdat je klant aan beide kanten van de schoorsteenmantel een deel wil hangen;
- of je klant vind je schilderij een beetje kaal en wil dat je er een vogeltje bij schildert;
- of gaat engeltjes van gips gieten die leuk passen in een winkel waar decoratie verkocht wordt;
- en laatst had ik iemand in mijn kantoor die mijn werk wel leuk vond en vroeg of ik z’n logo er op kon zetten.
Nou ja, er gaan dingen gebeuren waardoor jouw werk geen kunst meer is en waardoor de waarde in een razend tempo gigantisch afneemt. Je verkoopt dan misschien wel, maar doordat je werk niet meer authentiek is en de waarde hierdoor afneemt, verdien je nog steeds niets.
Niche identificeren
Het komt er dus eigenlijk op neer dat het grote verschil tussen jou en mij is dat ik een niche kan kiezen maar dat jouw werk gekozen moet worden. Jij kunt niet zelf kiezen want je kunt je werk niet aanpassen aan de wensen van de mensen die jij als niche kiest. En dat is nou net wel waar het om gaat bij het kiezen van een niche.
Daarom moet jij gevonden worden en omdat jij gevonden moet worden denk je dat je moet exposeren. Maar exposeren is niet de effectiefste manier om klanten te krijgen.
En ga alsjeblieft ook niet zelf verzinnen bij welke soort mensen jouw werk eventueel zou kunnen passen, want dan heb je nog steeds geen niche. Om de simpele reden dat een niche kiezen veel meer is dan een groep mensen kiezen. Het belangrijkste aan het kiezen van een niche is dat je je aanbod op die niche kunt afstemmen en dat kun jij niet.
Daarom moet je je niche identificeren. En dat gaat het gemakkelijkste als je al verkocht hebt. Want als je al verkocht hebt, dan kun je die mensen onder een vergrootglas leggen en kijken of ze gemeenschappelijke kenmerken hebben. En dan kun je een buyer persona maken.
Begin met een buyer persona te maken en je begint het grootste probleem bij marketing voor kunst op te lossen. Denk aan gemeenschappelijke kenmerken: hobby’s, clubs waar ze lid van zijn, plaatsen waar ze elkaar tegen kunnen komen. Want daar kun je op inspelen.