interview met kunstschilder Roland Broekhuis
Home » Blog » Interview met kunstschilder Roland Broekhuis

Interview met kunstschilder Roland Broekhuis

Interview met kunstschilder Roland Broekhuis

Mensen interviewen is een slimme manier om hoog in de zoekresulaten te komen als iemand de naam van de geinterviewde intikt. En ik heb hooggespannen ideeën over kunstschilder Roland Broekhuis. Maar gelukkig komt lang niet iedereen op het idee om hem te interviewen waardoor ik deze kans kreeg.

Waarom schilder je?

Ik wil iets maken, voornamelijk om mijn gedachten te kanaliseren.

Wilde je altijd al kunstschilder worden? 

De eerste gedachte daaraan kwam op rond mijn 14de. Maar dat kon echt niet vond ik zelf, daarmee kon ik niet de kost verdienen. Mijn vader zei alle kunstenaars liegen.

Hoe lang ben je al kunstschilder? 

Ongeveer 40 jaar.

Waar exposeer je? 

Loods 6, MLB galerie, Zaans Groen, Weesp, bij particulieren met ruimte, in dokters- en tandartspraktijken, stadsdeelkantoren. Eigenlijk overal waar de gelegenheid zich aandient.

Welke materialen en technieken gebruik je? 

Bister, acryl, olie en gemengde technieken.

Over welke onderwerpen schilder je het liefste? 

Mijn favoriete thema’s zijn: het universum, sferen, tekeningen van menselijke figuren, emotie.

Door wie ben je beïnvloed? Hoe verhoudt jouw werk zich tot het werk van je inspiratiebronnen? 

De Nieuwe Wilden, groep in 80er jaren vnl italianen. Toen ik die expositie in het stedelijk zag mocht het van zijzelf. Het was eigenlijk de enige mogelijkheid voor mij om iets te maken. Ik denk dat ik ben beïnvloed door heel veel kunstenaars. Vrij snel kreeg ik het gevoel dat ik mijn eigen weg moest gaan. Schilderen over het Universum leende zich daar uitstekend voor.

Krijg je wel eens reacties van kijkers? En wat zeggen ze dan? En wat is het grappigste dat ooit tegen je gezegd is over je werk? 

Mensen zijn meestal heel positief over mijn werk. Dat heeft echt geholpen mezelf te accepteren en te geloven in mijzelf en m’n werk.

Er zijn ook mensen die er  niets van begrijpen die zeggen meestal niks er zijn ook mensen die niet weten wat ze er mee moeten. Als ik dat merk ben ik niet te beroerd om te gaan vertellen.

Ik exposeerde in een kerk en een dame vertelde me: “Oh meneer als ik de kerk binnenkom, krijg ik zo’n fijn gevoel. Uw werk is balsem voor de ziel.”

Ik was zeer onder de indruk en voelde mij gezegend.

Ben je zenuwachtig voor een expositie? 

Vroeger durfde ik niet naar mijn eigen expositie te gaan. Dat is over: kritiek of apppreciatie, iedereen reageert vanuit z’n eigen referentiekader en vanuit hoe mensen zich voelen. Kan ik veroorzaken dat ze zich kunnen openen en in het maakproces moet ik mijzelf kunnen openen. Ook moeilijk.

Krijg je een kick van schilderen of van exposeren? Van wat krijg je de grootste kick? 

Ja van schilderen krijg ik nog steeds een kick als er een bepaald resultaat is, of een inzicht, een andere invalshoek. Als er niets gebeurt is het ook wel eens heel treurig. Maar wonderlijk genoeg openen zich altijd weer nieuwe horizonten. Ben toch altijd weer bang voor die muur.

Wanneer is een werkstuk een succes? 

Als ik er zelf een goed gevoel bij heb. Maar het helpt ook als mensen laten merken dat ze er iets aan beleven.

Heb je tips voor mensen die kunstschilder willen worden? 

Ik zou zeggen doe het niet. Zoek een leuke baan. Niet iedereen is geschikt om zo te leven. Dan heb ik het over kunst maken terwijl er niet om gevraagd wordt.

Als ze dan nog willen zou ik zeggen: er hangt veel af van af wat je wil doen in de kunst. De klassieke vormen, schilderen beeldhouwen zijn toch behoorlijk ingewikkeld. Je hebt er vele talenten voor nodig maar vooral veel liefde voor het vak en werkkracht.

Als ze dan nog willen zou ik zeggen: doen! Er is niets mooiers dan dat en je kunt er mensen mee ontroeren.

Contactenlijst opbouwen

Ik vind dat jij een contactenlijst moet opbouwen. Een handige manier om dit te doen is e-mailmarketing, want dat kost je weinig tijd.

Je weet natuurlijk niet wat je dan mailen moet, daarom heb ik een plan voor je gemaakt. Je kunt hier inschrijven en een e-book met het plan downloaden.

Over de auteur

Scroll naar boven