Wat doet exposeren voor je

wat doet exposeren voor je

Wat doet exposeren voor een kunstenaar? Haal je daar uit wat je eruit wilt halen? En zijn je verwachtingen realistisch?

Natuurlijk vind ik dat je moet exposeren, want dat is gewoon leuk. Ik heb zelf in het verleden ook geëxposeerd en dat is het zout in de pap. Maar dat is iets anders dan de vraag of je er ook iets aan hebt als het gaat om het verkopen van werk. En die vraag moet ook gesteld worden als je kunst geen hobby voor je is.

Het nut van een expositie

Als je verbonden bent aan een vaste galerie waar je exposeert, dan is het helemaal geen vraag wat exposeren voor je doet. Want doordat je regelmatig op een vaste plek exposeert, weet je niche waar je te vinden bent.

En de galerie stuurt een uitnodiging naar je niche als jij je werk gaat exposeren. En dat zijn voorwaarden om te kunnen verkopen: je hebt een niche, je niche weet waar je te vinden bent en je niche krijgt meerdere kansen om je werk te zien. En voor deze fantastische omstandigheden betaal je ook een flinke prijs.

Maar zo eenvoudig ligt het voor de meeste kunstenaars niet. Want die zijn niet verbonden aan een galerie. En dus exposeren ze waar ze maar kunnen. En dan komt de vraag om de hoek kijken welk nut dat heeft.

Een expositie voor iedereen

Als je alleen ad hoc kunt exposeren en meestal samen met anderen dan heb je een expositie die niet voor een specifieke niche is, maar die voor iedereen is. En al je mede-exposanten hebben mensen uitgenodigd, het is er hopelijk een drukte van belang. Maar zijn die bezoekers ook relevant als het om het verkopen van jouw kunst gaat? Waarschijnlijk verkoop je niets, want er is niet aan de voorwaarden voor een verkoop voldaan. Voor mensen kopen gaan ze door verschillende fasen:

Bewustwording

Vaak gaan mensen naar een expositie met een plan om niet te gaan kopen. Ze komen gewoon kijken, het is een leuk uitje. Maar ook al komen ze om niet te kopen, ze kunnen evengoed je werk leuk vinden. Ze kunnen zich tijdens je expositie bewust worden van je werk. Verkeerd is dat niet natuurlijk.

Overweging

Juist doordat ze naar exposities gaan komen ze geleidelijk aan op het idee dat het ook leuk kan zijn om kunst in hun eigen huiskamer te hebben. En als ze zover zijn dat ze verzonnen hebben dat ze eigenlijk wel graag kunst willen hebben, dan hebben ze talloze opties om kunst te kopen. Dus ze gaan hun opties eens nader bekijken. Maar ze kopen nog niet.

Beslissing

En pas als ze al hun opties afgewogen hebben en in die opties hebben zitten schrappen, pas dan gaan ze beslissen. Maar dan is die expositie al lang al voorbij.

Dit is een weg die mensen gaan voordat ze kopen. Soms is dat een weg die heel veel tijd in beslag neemt, maar soms ook is het in 10 minuten bekeken en zijn ze klaar om te kopen. Maar dat neemt niet weg, dat de meeste mensen niet zullen kopen bij een ad hoc expositie.

Wat doet exposeren voor je

Toch kun je wel veel meer uit je exposities halen dan de meeste kunstenaars doen. Dat is zelfs heel gemakkelijk, want de meeste kunstenaars doen helemaal niks bij zo’n expositie.

Ze exposeren hun werk, zetten er een keurig visitekaartje bij dat niemand pakt en daar moet ik het als bezoeker maar mee doen. Zelfs als ik wil kopen, krijg ik helemaal geen hulp. Ik moet zelf bedenken dat er dan vast wel ergens een ongenaakbare dame zit met papiertjes voor zich en dat ik bij haar moet zijn om te kopen.

Zelfs als ik opvallend lang sta te kijken bij een schilderij komt er niemand naar me toe, niemand praat met me en niemand vertelt het verhaal van dat schilderij.

Kom op jongens, dat kan toch veel beter: praat met je prospects, vertel het verhaal en als ze willen kopen, help ze daar dan mee. Een prijs op je werk plakken is echt niet genoeg! En denk er ook eens aan dat er opdrachtgevers rond kunnen lopen bij een expositie. Die laat je toch niet aanmodderen!

Verkopen begint met aan de voorwaarden te voldoen die verkopen mogelijk maken. En dat begint met jouw bewustzijn van wat hiervoor nodig is.


Laten we contact houden

Ik wil je graag marketingtips sturen en soms een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


judith de vries

Judith de Vries

Ik help graag met marketing. Mailchimp expert en Mailchimp PRO partner, MailerLite expert en Get Clients Now!™ facilitator.

Scroll naar boven