Lege zaal bij TEDx en toch speechen

lege zaal bij tedx

Speechen voor een lege zaal

Een lege zaal bij TEDx en toch speechen. Stel je dat eens voor. Voor sprekers is het belangrijk om een opname van een presentatie te hebben, want je wilt je opdrachtgevers iets laten zien. Maar wat nou als er iets mis gaat? Nou, als er iets mis gaat moet het gewoon over. Toch? Hier lees je een verhaal over een spreker die het over moest doen. Wat zeg ik? Twee sprekers die het over moesten doen. Eentje helemaal en de ander een paar minuten.


Lege zaal bij TEDx

Dit is het verhaal over een lege zaal bij TEDx. Voor een spreker is het belangrijk om opnames van zijn presentaties te hebben. Bedrijven, instanties, stichtingen en verenigingen willen namelijk graag een presentatie van de spreker zien voordat ze de spreker boeken. Logisch toch?

Dat willen ze omdat ze graag willen zien dat de spreker werkelijk presentaties geeft. En zo kunnen ze ook beter beoordelen of de manier van presenteren aanspreekt. Een spreker die video’s van zijn presentaties kan laten zien heeft daarom een groot voordeel t.o.v. sprekers die geen videomateriaal hebben.

Lege zaal bij TEDx en toch speechen

Ik wil je nu een bijzonder en waargebeurd verhaal vertellen.

In zijn boek Keynote Mastery, The Personal journey of a professional speaker (aff.) vertelt de Amerikaanse spreker Patrick Schwerdtfeger dat hij een presentatie bij TEDx mocht geven. Hij wilde van deze presentatie graag een video hebben.

Want als je als spreker kunt aantonen dat je bij TEDx gesproken hebt is de kans groot dat je meer opdrachten krijgt. Als de presentatie eenmaal online zou staan zou hij veel meer bekendheid krijgen. En zijn imago en status zouden hierdoor verhoogd worden. Dat kon hij goed gebruiken als professioneel spreker.

Zijn presentatie bij TEDx verliep goed en hij kon niet wachten tot zijn video online stond. Na een aantal weken stonden de video’s van een aantal andere sprekers online. Een tijd later stonden alle presentaties online behalve zijn video.

Opnames zoek

Wat bleek: de opname van zijn presentatie konden ze niet meer terugvinden! Patrick zat in zak en as. Want die video was een grote kans op het krijgen van interessante en lucratieve uitnodigingen om te presenteren. Hij kon nu niet voor het grote publiek bewijzen dat hij bij TEDx gesproken heeft.

TEDx bood hem vervolgens een alternatief. Een dag voor de volgende TEDx in Sacramento mocht hij een presentatie geven zonder publiek. Presenteren zonder publiek, voor een lege zaal, is natuurlijk wel vreemd en lastig.

Video: professionele presentatie

De presentatie werd op professionele wijze opgenomen. Je ziet op deze video ook geen publiek. Wel hebben ze bij het begin en aan het eind van de presentatie geluid van het publiek toegevoegd. Deze presentatie staat ook gewoon online.

Achteraf was Patrick blij dat zijn presentatie bij TEDx met zijn typisch kenmerkende outillage uiteindelijk toch op internet kwam. Iedereen kon nu zien dat hij bij TEDx een presentatie gaf.

Het schijnt overigens vaker voor te komen. Ik hoorde een dergelijk verhaal ook van spreker Jan Hulsbergen, maar toen ging het gelukkig maar om een paar minuten.

,


Laten we contact houden

Ik wil je graag marketingtips sturen en soms een aanbieding

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Scroll naar boven