Home » Blog » Negatieve reviews

Negatieve reviews

negatieve reviews

Bijgewerkt op 8 december 2023

Negatieve reviews: wat doe je ermee? Reviews en recensies hebben een enorme sociale bewijskracht omdat jij er niets tegen kunt doen als ze negatief zijn.

Doordat jij niets tegen negatieve reviews kunt doen zijn reviews en recensies die je via de social media of review platforms krijgt betrouwbaar en daarom sterk: 90% van de mensen zegt vertrouwen te hebben in online reviews.

Wat kun je doen met negatieve reviews

De keerzijde: juist de social media en de review platforms waar je de reviews niet zelf kunt bewerken zijn het betrouwbaarste, maar dat betekent ook dat je er niets aan kunt doen als je negatieve reviews krijgt.

Als een klant een negatieve review geeft, neem dat dan heel serieus. Voor de klant maakt het een wereld van verschil als je duidelijk laat zien dat hij of zij gehoord is en dat je ook werkelijk geluisterd hebt, of dat je je niets van klachten aantrekt. Verdedig je dus niet, maar verhelp het probleem zo goed als je kunt.

Neem verantwoordelijkheid

Waar het om gaat is dat je de verantwoordelijkheid neemt voor de situatie zoals hij nu is. Geeft iemand aan een slechte ervaring met je product of dienst te hebben? Span je dan in om die slechte ervaring alsnog te veranderen in een positieve ervaring. Wees hier eerlijk in en span je in de situatie te verhelpen of minder erg te maken.

Excuses

Soms is het zelfs de beste optie om via de social media je excuses aan te bieden. En ik verzeker je dan je dan niet meer negatief overkomt. Integendeel: als je publiekelijk zegt dat je fout was en hiervoor je excuses aanbiedt dan ben je heel erg sterk.

tweet excuses

Laat negatieve reviews staan

Ook als je reviews kunt bewerken moet je negatieve reviews gewoon te laten staan. Haal ze niet weg want dan overtreedt je de wet. Verhelp het probleem en vraag je klant daarna of dit zijn of haar ervaring en gevoelens veranderd heeft. En als dat zo is, vraag dan om dit ook op te schrijven bij je reviews.

Ook als je klant het niet nodig vindt om de negatieve review te wijzigen of aan te vullen, laat de negatieve review ook dan gewoon staan. Als jij laat zien dat je negatieve reviews niet verwijdert, dan valt direct op dat je veel meer positieve reviews hebt.

Onterechte negatieve reviews

Je kunt ook negatieve reviews krijgen die volkomen onterecht zijn. Onterecht betekent hier niet dat jij het er niet mee eens bent, maar dat de review afkomstig is van iemand die nooit klant bij je is geweest. Of gewoon van je concurrent die jouw bedrijf zwart wil maken.

Ook deze onterechte negatieve reviews kun je meestal niet weg krijgen. Maar je kunt het wel proberen. Doe dat ook. En doe nog iets om de schade te beperken.

Meestal kun je reageren

  1. Zet direct als reactie neer dat die persoon nooit klant bij je geweest is.
  2. Neem onmiddellijk contact op met een klant over wie je weet dat hij of zij heel tevreden over je is en vraag om hulp. Vraag deze klant om er een positieve review boven te plaatsen.
  3. Neem contact op met meer tevreden klanten zodat je de negativiteit van die negatieve review als het ware “verdunt”.

Ranking

Omdat mensen vertrouwen hebben in online reviews, is Google er ook in geïnteresseerd.

Google: de keerzijde

Deze interesse van Google heeft natuurlijk ook een keerzijde,  want zodra Google een factor gaat gebruiken voor ranking, zijn er ook altijd mensen die hier misbruik van maken.

Bijvoorbeeld door valse negatieve reviews te plaatsen over concurrenten of door mensen te betalen om positieve reviews te plaatsen. En hierdoor worden met name online reviews op sites die hier speciaal voor bedoeld zijn, op termijn steeds minder waard. Daarom mag dit niet meer vanaf 28 mei 2022.


Betrouwbaarheid is één van de zaken waar je aan moet werken bij het opbouwen van je bedrijf. Maar er zijn meer punten die van belang zijn.

Over de auteur

Scroll naar boven