heb je een blog nodig
Home » Blog » Vindbaarheid in Google belangrijk?

Is vindbaarheid in Google belangrijk? Ik las laatst in een LinkedIn post over marketing: “Wat je niet nodig hebt, is een lange rij Google resultaten”. Maak je daar geen zorgen over, want een lange rij Google resultaten krijg je sowieso niet, je krijgt er hoogstens eentje en als je heel goed je best doet 2. Maar daar kun je wel degelijk heel veel aan hebben. Waarom dat zo belangrijk is lees je hier.

heb je een blog nodig

Vindbaarheid in Google belangrijk?

Ik denk dat het erg belangrijk is dat je vindbaar bent. En vindbaarheid is iets heel anders dan zichtbaarheid. Het enorme verschil tussen vindbaarheid en zichtbaarheid zit ‘m in het werkwoord “zoeken”.

Zichtbaarheid is op allerlei manieren te creëren, maar vindbaar ben je alleen als iemand je zoekt. En mensen die naar je zoeken zijn serieuze prospects. Ze zijn van een heel ander kaliber dan de leads die je aantrekt via social posts.

De kopersreis van je klanten

De kopersreis is het mentale proces waar iemand doorheen gaat voordat hij koopt:

  • Eerst ontdekt hij dat een bedrijf runnen toch wel erg veel werk is en hij bedenkt dat hij daar toch eigenlijk wel iets aan moet doen. Hij is zich er vaag van bewust dat hij een probleem heeft, maar hij neemt nog geen actie om de oplossing voor dat probleem te vinden.
  • Na verloop van tijd wil hij toch wel graag een oplossing. Maar hij weet nog niet welke oplossing: zal hij personeel aannemen of met freelancers gaan werken? Deze beslissing moet hij nog nemen.
  • Als hij hier een keuze in heeft gemaakt, dan gaat hij op zoek om iemand te vinden die past bij de oplossing die hij gekozen heeft. Hij zoekt een personeelslid, of hij zoekt een VA, of nog iets heel anders.

Met zichtbaarheid kun je iedereen bereiken, daarom levert dat niet zoveel op. Iedereen is een beetje veel en ongericht.

Maar met vindbaarheid in Google word je gevonden door iemand die actief naar je op zoek is. Als je dit lijstje hierboven nog doorneemt, dan zie je dat iemand die actief op zoek is naar iemand zoals jij, al door een heel proces is gegaan. Hij is veel verder in de kopersreis dan een lead. Het is een serieuze prospect.

Als hij in de eerdere fase van de kopersreis besloten heeft dat hij een VA wil, dan gaat hij ook echt kiezen voor een VA. Hij kiest voor jou of voor een ander. Maar de fase waarin hij bezig is te kiezen tussen personeel of een VA ligt al lang achter hem.

Is vindbaarheid in Google belangrijk?

Als je mij de vraag stelt of vindbaar in Google belangrijk is, dan zeg ik “ja”. Ik vind dit belangrijk omdat de mensen die Google gebruiken actief op zoek zijn en dus veel verder in de kopersreis zijn dan mensen die je op andere manieren bereikt.

De weg die deze mensen moeten gaan voor ze klant worden is veel korter dan de weg die mensen moeten gaan die bijvoorbeeld je social post gezien hebben. Leads die je social post zien moeten eerst nog bedenken of ze dit wel willen. Maar mensen die actief op zoek zijn weten al dat ze een VA willen, want daarom gaan ze op zoek.

Als je niet vindbaar bent in Google, laat je gewoon kansen liggen. En als je denkt dat het niet belangrijk is om vindbaar te zijn in Google, dan negeer je de mensen die actief op zoek zijn. Dat is geen goede marketing.

Vindbaarheid in Google

Toch lees ik op het web dat mensen – soms ook marketeers en VA’s – glashard beweren dat een lange rij zoekresultaten in Google niet nodig is.

Dat vind ik een verkeerd uitgangspunt. De werkelijke vraag is: wil je deze kansen laten liggen? Wil je prospects die actief op zoek zijn negeren? En vind je dat je klant dat ook maar zou moeten doen omdat jij gewoon niet weet hoe het moet? Vind dat goede marketing?

Over de auteur

Scroll naar boven