Waar komt je omzet vandaan?

waar komt je omzet vandaan

Omzet genereren

Waar komt je omzet vandaan? Waar je omzet vandaan komt is belangrijk als je wilt weten wat winstgevend is en wat niet. Dus je moet weten waar je omzet vandaan komt. Want pas dan kun je beslissen welke acties winstgevend zijn en zorgen voor verkopen. En dan weet je ook welke acties je net zo goed kunt laten omdat ze meer tijd kosten dan dat ze opleveren. Je moet dus uitzoeken wat je het meeste oplevert en wat je het minst oplevert.


Je moet weten waar je omzet vandaan komt

Je omzet komt natuurlijk uit je bedrijf, maar waar komt je omzet precies vandaan? Welke acties leveren je het meeste op? Als ik deze vraag stel dan blijken er opvallend weinig mensen te zijn die precies kunnen vertellen welk percentage van hun omzet gegenereerd is als gevolg van welke acties.

Dit is nou typisch iets dat je wel moet weten. Want:

  • Een actie die veel tijd kost maar weinig oplevert, die moet misschien weg of je moet je werkwijze verbeteren zodat je marketing minder moeite kost.
  • En een actie die veel oplevert maar die je zelden uitvoert verdient het om meer aandacht van je te krijgen.

Je moet dus bijhouden welke actie verantwoordelijk is voor welk deel van je omzet om je marketingtijd goed te kunnen besteden. Je moet exact kunnen berekenen of een actie het waard is dat je er tijd en geld in steekt. En je moet ook exact kunnen berekenen op welk punt het doorgaan met deze actie meer kost dan dat die actie je oplevert.

En je moet ook weten bij welk type mensen je de hoogste omzet genereert.

Waar komt je omzet vandaan: boekhoudprogramma’s

De meeste facturatieprogramma’s en boekhoudprogramma’s bieden je de mogelijkheid om labels of iets dergelijks aan je facturen te hangen of ze in te delen in groepen. En ze maken er vaak ook nog een diagram bij. Zo kun je op elk moment zien welk percentage van je omzet via welke actie gegenereerd wordt.

Ik gebruik hier *factuursturen voor. Dat is een makkelijk programma, maar nog belangrijker: je hoeft geen abonnement met maandelijkste kosten af te sluiten. Je betaalt per factuur. En als je maar heel weinig facturen verstuurt hoef je zelfs helemaal niet te betalen.

*Affiliate link

Excel

Als het echt niet anders kan, maak dan een spreadsheet in Excel. Maar zorg er in elk geval voor dat je deze cijfers boven tafel krijgt. Want zolang je dit niet weet, kun je niet bepalen of je je tijd op de beste manier besteedt. En je kunt dan ook niet bepalen of je je marketingbudget op een optimale manier besteedt.

En als je een boekhouder hebt, vraag je boekhouder dan hoe je snel en makkelijk bij kunt houden waar je omzet vandaan komt. Het maakt niet uit hoe je dit doet, maar doe het wel.

Kost dit te veel tijd?

Ik vind soms echt tragisch als ik van mensen hoor dat het te veel tijd kost om dit allemaal te gaan berekenen. Want dat betekent dat je heel hard aan het werk bent en aan het einde van het jaar pas ziet of dit iets heeft opgeleverd. En je ziet dan ook “onderweg” niet hoe je je bedrijf winstgevender kunt maken. Ga dus alsjeblieft aan de slag om die cijfers boven tafel te krijgen.

Wist je dat er ook formules zijn om te berekenen wat je omzet volgend jaar zal worden? Als je kunt voorspellen wat je omzet van volgend jaar zal zijn, dan kun je betere plannen maken. Maar daarvoor moet je eerst je cijfers boven tafel hebben. Je moet precies weten waar je omzet vandaan komt.

,


Laten we contact houden

Ik wil je graag marketingtips sturen en soms een aanbieding

We beginnen met 5 simpele tips om klanten te krijgen

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Scroll naar boven